Misdaden tegen de menselijkheid
Misdaden tegen de menselijkheid is een verzamelnaam voor allerlei zware misdrijven tegen burgers. Het gaat hierbij om een grote of geregelde aanval op burgers, waarbij de dader weet dat hij/zij die doet. Misdaden tegen de menselijkheid komen voornamelijk voor in oorlogssituaties en dictaturen. In Nederland wordt de verzamelnaam ook wel misdrijven tegen de menselijkheid genoemd. In België spreekt men van misdaden tegen de mensheid.
Het woord "mensheid" of "menselijkheid" verwijst naar de zwaarte van de misdaden. De misdaden zijn namelijk zo extreem dat ze niet als humaan gezien worden. Vaak worden misdaden tegen de menselijkheid verward met oorlogsmisdrijven, genocide of agressie. Hoewel er een overlap is tussen de termen, is er ook een verschil qua rechtspraak. Misdaden tegen de menselijkheid kunnen ook in tijd van vrede plaatsvinden en is de term iets breder.
Welke misdaden
Volgens het Internationaal Strafhof zijn misdaden tegen de menselijkheid misdrijven die op "wijdverbreide en stelselmatige" schaal plaatsvinden op de burgerbevolking en waarbij de dader kennis heeft van de misdrijven. Hieronder vallen:
- Moord
- Uitroeiing
- Slavernij
- Deportatie of onder dwang overbrengen van bevolking
- Gevangenneming of andere ernstige beroving van lichamelijke vrijheid
- Marteling
- Verkrachting, seksuele slavernij, gedwongen prostitutie, gedwongen zwangerschap, gedwongen sterilisatie of andere vormen van seksueel geweld
- Vervolging tegen elke identificeerbare groep op basis van politiek, ras, etniciteit, nationaliteit, cultuur of geslacht.
- Gedwongen verdwijningen van personen
- Apartheid
- Andere onmenselijke daden van een vergelijkbare aard. Die daden hebben veel schade aangebracht aan het lichaam, de geestelijke of lichamelijke gezondheid.